Van droom naar werkelijkheid: de geschiedenis van het WISH-huis

Wat is WISH?

WISH staat voor Wonen In SamenHang. Het is een ouderinitiatief voor kleinschalig wonen met zorg. Ouders van kinderen met een beperking hebben samen het initiatief genomen om een woonvoorziening te creëren, zodat hun kinderen in een vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen – niet afhankelijk van lange wachtlijsten of beslissingen van grote zorgorganisaties.

Woonzorginitiatieven in Nederland

In 2015 waren er al zo’n 250 ouderinitiatieven gerealiseerd in Nederland, en ruim 100 in voorbereiding. De overheid moedigt deze initiatieven aan, al blijft het soms zoeken naar de juiste wetgeving. Een ouderinitiatief biedt een (gezinsvervangend) thuis dichtbij waar de kinderen zijn opgegroeid – tussen mensen die ze kennen van school, werk of clubs.

Belangrijk uitgangspunt: wonen in de eigen vertrouwde omgeving.

De geboorte van WISH in Albrandswaard

In 2004 nam een oud-wethouder in Albrandswaard het voortouw. Hij zag het belang van kleinschalig wonen met zorg in zijn gemeente en vond ouders die zijn visie deelden.

Zo ontstond in 2005 de groep WISH. In datzelfde jaar werd Stichting Abri opgericht (Albrandswaards initiatief voor kleinschalig wonen). Later volgden Stichting WISH (2006) en Stichting Vrienden van WISH (2014).

Onze ambitie: niet alleen kleinschalig wonen realiseren, maar ook midden in de samenleving staan. Prettig samenleven, met respect voor ieders mogelijkheden.

Samen bouwen aan een thuis

Een ouderinitiatief kan niet zonder partners. Essentieel zijn:

  • Een woningcorporatie die bereid is om binnen het sociale woningbouwprogramma woningen te realiseren (voor WISH is dat Woningbouwvereniging Poortugaal).

  • Een zorginstelling die 24/7 begeleiding en zorg levert (bij WISH is dat ASVZ).

  • Ondersteuning van de gemeente.

Met de hulp van vele sponsoren hebben de ouders zelf de gezamenlijke ruimten ingericht. Iedere bewoner heeft samen met zijn of haar ouders de eigen studio ingericht.

Zorg en financiering

De bewoners ontvangen een Wajong-uitkering en betalen daaruit hun huur, energiekosten, voeding en verzekeringen. De zorg wordt ingekocht via het persoonsgebonden budget (PGB) vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ).

Onze filosofie: eerst denken, dan bouwen

Bij de ontwikkeling van het WISH-huis hebben we bewust eerst nagedacht over de zorg en het leefklimaat voordat we begonnen met bouwen. Architectuur, inrichting en zorg moesten één geheel vormen. Dat is gelukt: het WISH-huis is een warm thuis geworden voor de bewoners.

Sociale doelstelling en toekomstvisie

Wij geloven in de kracht van sociale interactie: onze bewoners leren van elkaar en ondersteunen elkaar.

Ons streven is om WISH volledig te laten integreren in de gemeenschap van Poortugaal en Albrandswaard. We willen zichtbaar zijn, deelnemen, en bijdragen aan een samenleving waarin iedereen ertoe doet.

In de toekomst willen we dit verder versterken met de hulp van Stichting Vrienden van WISH, die ondersteuning biedt via kennis, fondsen en vrijwilligers. Zo willen we voorkomen dat het WISH-huis een gesloten woonplek wordt, maar juist een levendige gemeenschap blijft.

De bewoners van het WISH-huis

Sinds februari 2015 wonen er 15 (van de 16) bewoners in het WISH-huis, in de leeftijd van 18 tot 35 jaar.

Het gebouw bestaat uit twee gekoppelde woningen, met gezamenlijke woonkamers, keukens en een ruim terras aan het water. De studio’s zijn verdeeld over drie verdiepingen.

In het WISH-huis wordt 24/7 zorg verleend door een gespecialiseerd team van ASVZ.

Ons hoofddoel blijft: het WISH-huis is en blijft een thuis voor haar bewoners, en een bijzondere werkplek voor de zorgprofessionals.

Toekomst: WISH for Ever

Vanaf 2017 richten wij ons op het project “WISH for Ever”: het toekomstbestendig maken van ons ouderinitiatief.
We willen ervoor zorgen dat het WISH-huis blijft bestaan, ook als de huidige ouders hun rol niet meer actief kunnen vervullen.

Met ambitie, samenwerking en inzet hopen wij dat WISH nog generaties lang een thuis zal blijven bieden.